Projektowanie nowej matrycy stawek VAT

|
Grupa Doradcza KDRC

Zgodnie z rządowym projektem, powstanie nowa matryca stawek podatku VAT, przy radykalnym uproszczeniu systemu stawek.

Zmieniony sposób identyfikowania towarów i usług na potrzeby VAT

Przewidziano odejście od stosowania Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU 2008) na rzecz Nomenklatury Scalonej (CN – w odniesieniu do towarów) oraz aktualnej Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU 2015 dotyczy usług).

Obniżenie stawek VAT na niektóre produkty

  • Owoce tropikalne i cytrusowe, niektóre orzechy jadalne, skórki owoców cytrusowych lub melonów – zostaną objęte 5% stawką jak wszystkie owoce (obecnie są opodatkowane 8% stawką).
  • Pieczywo każdego rodzaju oraz ciastka – zostaną objęte 5% stawką (obecnie pieczywo i wyroby ciastkarskie są objęte trzema stawkami: 5, 8 i 23% w zależności od terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości).
  • Zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna – będą opodatkowane stawką 5% (obecniejest 8%).
  • Musztarda, słodka papryka (przyprawa) oraz niektóre przyprawy przetworzone (np. pieprz, tymianek) – zostaną objęte 8% stawką jak pozostałe przyprawy (obecnie 23%).
  • Książki wszelkiego rodzaju: drukowane, na dyskach i taśmach oraz innych nośnikach, jak też w formie elektronicznej (e-booki) – będą miały 5% stawkę (obecnie e-booki i niektóre książki opodatkowane są 23% stawką VAT).
  • Żywność dla niemowląt i małych dzieci, a także smoczki, pieluszki oraz foteliki samochodowe – będą objęte stawką 5% (obecnie 8%).
  • Artkuły higieniczne (podpaski, tampony higieniczne, pieluchy) – stawka spadnie z 8 do 5%.
  • Gazety, dzienniki i czasopisma drukowane oraz umieszczone na dyskach, taśmach i innych nośnikach oraz w formie elektronicznej (e-prasa) – zostaną objęte 8% stawką VAT.

Podwyższenie stawek VAT na niektóre produkty

  • Niektóre przyprawy nieprzetworzone (np. kmin, szafran, kurkuma) – wzrost z 5 do 8%.
  • Napoje owocowe i warzywne – wzrost z 5 na 23%. Natomiast soki oraz nektary owocowe i warzywne pozostaną na poziomie 5%.
  • Homary i ośmiornice, inne skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce wodne oraz przetwory z nich, a także kawior i dania sprzedawane w placówkachgastronomicznych, których składnikiem są ww. produkty – wzrost z 5 na 23%.
  • Lód używany do celów spożywczych i innych celówchłodniczych – wzrost z 8 na 23%.
  • Czasopisma specjalistyczne – podwyższenie stawkiz 5 na 8%. Podwyżka nie obejmie drukowanych czasopism regionalnych i lokalnych, a także tych umieszczonych na dyskach i płytach oraz podob-nych nośnikach, dla których utrzymano stawkę 5%.

Wprowadzenie tzw. wiążącej informacji stawkowej WIS będzie decyzją wydawaną przez dyrektora KIS napotrzeby opodatkowania VAT. Zapewni podatnikom większą pewność co do prawidłowości stosowania stawek podatku.