Nowa matryca stawek podatku VAT zacznie obowiązywać od 1 lipca 2020 r.

|
Grupa Doradcza KDRC

Nowa matryca stawek podatku VAT miała być stosowana od 1 kwietnia 2020 roku, jednak jej wdrożenie zostało przesunięte na dzień 1 lipca, ze względu na epidemię koronowirusa.

OBNIŻONE STAWKI

Zgodnie z nową matrycą VAT,  obniżka stawki podatku od towarów i usług obejmuje:

  • Owoce tropikalne i cytrusowe, niektóre orzechy jadalne, skórki owoców cytrusowych lub melonów – do 5 procent, czyli zostaną objęte stawką jak wszystkie owoce (obecnie są opodatkowane 8-procentową stawką).
  • Pieczywo każdego rodzaju oraz ciastka zostaną objęte 5-procentową stawką (obecnie pieczywo i wyroby ciastkarskie są objęte trzema stawkami: 5, 8 i 23 procent w zależności od terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości).
  • Zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna będą opodatkowane stawką 5 procent (obecnie jest 8 procent).
  • Musztardę, słodką paprykę (przyprawa) oraz niektóre przyprawy przetworzone (na przykład pieprz, tymianek) zostaną objęte 8-procentową stawką (obecnie 23 procent).
  • Książki wszelkiego rodzaju: drukowane, na dyskach i taśmach oraz innych nośnikach, jak również w formie elektronicznej (e-booki) – będą miały 5-procentową stawkę (obecnie e-booki i niektóre książki opodatkowane są 23-procentową stawką VAT).
  • Żywność dla niemowląt i małych dzieci, a także smoczki, pieluszki oraz foteliki samochodowe będą objęte stawką 5 procent (obecnie 8 procent), podobnie jak artykuły higieniczne (podpaski, tampony higieniczne, pieluchy).

WZROST STAWEK BĘDZIE DOTYCZYŁ:

  • Niektórych przyprawy nieprzetworzonych (np. kurkumy, kminu i szafranu) – stawka wzrośnie z 5 do 8 procent.
  • Homarów i ośmiornic, innych skorupiaków, mięczaków i bezkręgowców wodnych (tj. kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże, ślimaki) oraz przetworów z nich, a także kawioru i dań sprzedawanych w placówkach gastronomicznych, których składnikiem będą wymienione owoce morza. Stawka VAT wzrośnie tu z 5 proc. do 23 procent.
  •  Lodu używanego do celów spożywczych i innych celów chłodniczych – wzrost z 8 do 23 procent.
  • Drewna opałowego z 8 proc. do 23 procent.